Den simple vej til flere havørreder på kysten….
Sandorm (Arenicola marina) ses nogle gange i maverne på havørrederne om vinteren.
Jeg har hørt fra flere fiskere at de får en lille overraskelse når de finde sandorm i maveindeholdet på fisk fanget der fra isefjorden. Kunne f.eks. Tempelkrogen eller Vellerup Vig.
Jeg har snakket med Michael Park der fangede den store flotte overspringer på 7 kg fra tempelkrogen sidste år. Han nævnte at den store havørred også havde sandorm i maven. Det lidt vildt at forestille sig hvordan en 7 kilos havørreder napper sandorm på bunden.
Herunder er fangstrapport fra en erfaren havørredfisker Andreas Torp-Hansen som heller ikke har set sandorm i maven på havørrederne før i år.
Jeg var en tur i Isefjorden og havde haft fint fiskeri med flere fisk på land og 3 fine blanke mellem 1,5-2,3 kg med hjem. I maven fandt jeg for første gang sandorm i maven på 2 af fiskene. Noget jeg aldrig har set før.
Jeg har snakket med Peter Henriksen (biolog) dette med at vi ser sandorm i maven på havørreder i vintermåneder. Han mente at sandormen måske har en speciel adfærd i forhold til formering ligesom som det ses hos visse arter af børsteorm.
Det kunne også være en mulighed at sandormene blev presset op af deres huller pga. iltsvind men så burde der nok være mange flere havørreder der fanges med sandorm i maven.
Det skal dog nævnes at sandorm ikke er de orme der skrevet mest om så der er sikkert meget vi ikke ved.
Har du flere tilfælde og evt. et bud på hvordan og hvorfor de har spist sandorm må du meget gerne kommenterer eller skrive til mig på Lars@edoras.dkK
Tight Lines
Lars Juel Hansen
Certificeret fiskeguide
WWW.SEATROUT4YOU.COM
Den simple vej til flere havørreder
Jeg har aldrig oplevet at rense havørreder, der har haft sandorm i maven, med forbehold for at det ikke er muligt at identifcerer de meget fordøjede orme man ofte finder. Til gengæld har jeg en enkelt gang oplevet fangsten af en havørred på et ganske almindeligt bundtackle, under fiskeri efter fladfisk, agnet med sandorm – godt nok i Randers fjord, men mon ikke den slags ting sker andre steder også. Det skal dog siges, at dette skete en sen eftermiddag midt i juli. så det er ikke kun i vintermånederne.
Personligt har jeg den holdning at havørreden er opportunist – hvis der tilfældigvis flyder en stor sandorm forbi, og ørreden er sulten, og ormen ‘vrikker’ lidt livligt i en evt. strøm, så tror jeg personligt at ormen bliver ‘samlet op’.
Hej Kristoffer
Tusinde tak dit indspark med dine erfaringer.
Mange fiskehilsner
Lars