Strategi

Hvor skal du tage hen denne gang ?

Ved du ikke rigtig hvornår at du skal til at prøve fjorden igen efter sommerferien er der lidt hjælp at hente med havørred års-hjulet !

Jeg har lavet havørred-årshjulet så det kunne hjælpe nye havørred-fiskere til mere fangst. Isefjorden fisker under normale forhold bedst efterår, vinter og forår. Sommer-fiskeriet er svært da der er rigtig meget tang og alger i største-delen af fjorden. Der kan selvfølgelig stadigvæk fanges ørreder. Jeg anbefaler at man om sommeren prøver de yderste strækninger som f.eks. spodsbjerg (Hundested), Skansehage eller Nakkehage (Syd for Rørvig).

Havørred årshjulet skal læses sådan at i månederne januar, februar og marts er det oplagt at vælge fjorden hvis man skal afsted. Specielt hvis det er en “kold” vinter.

Forårsmånederne april, maj og juni vil jeg anbefale at man i april måned vælger fjorden. I maj og juni vil det være godt at søge mod de åbne kyster som normalt “vågner” senere. Det skal nævnes at hvis det er en meget “lun” vinter vil den åbne kyster ”vågne” meget tidligere (februar,marts).

I juli, august, september vil det være god idé at lægge fisketuren ud til den åbne kyst eller de ydre dele af fjorden hvor der med noget dybde og strøm. Når vi når sidst i september eller starten af oktober er det så tid til at vende tilbage til fjorden.

Efteråret (oktober, november ,december) fisker både fjorden og den åbne kyst godt. Hvis det er en kold november, december vil jeg anbefaler man tager til fjorden da den åbne kyst godt gå død:-)

Håber det giver jer inspiration til at prøve fjorden/åbne kyst når den fisker bedst.

Fisk hurtigt og hold fokus

Når jeg fisker, tager jeg fluen meget hurtigt ind. Den skal skille sig ud fra de andre ting i vandet. Jeg tror, at ørreden tænker, at det, der flygter, nok er noget spiseligt . Jeg bruger et glasklart intermediate skydehoved, for det giver en rigtig god kontakt ud til fluen idet at linen ikke først skal rettes ud når fisken hugger. Derfor mister jeg også meget få fisk.

Jeg lægger gerne mine kast, så fluen så vidt muligt fiskes henover overgange mellem sandbund og det mørke bælte inde ved land. Det er min erfaring, at fiskene ofte trækker langs denne kant. Lange kast er en er nødvendigt når der skal fiskes i overgangen mellem den mørke bund og sandbunden. Jeg fisker også gerne i grumset vand, men især lige i overgangen mellem grumset og klart vand.

Jeg lægger stor vægt på at have et godt kendskab til den fisk, jeg fisker efter. Hvis man ved, hvordan havørreden lever, har man også langt større chance for at finde den ude på kysten.
Fiskene har behov for at søge føde og for at beskytte sig. Derfor gælder det om at opsøge steder med mange fødeemner, og hvor der samtidig er områder, hvor ørreden kan skjule sig.
Det gælder derfor om at vide, hvor og hvornår de enkelte fødeemner er på de pladser, man opsøger. En del kan man læse sig til, men det gælder først og fremmest om at gøre sig sine erfaringer gennem masser af praktisk fiskeri.

 

Brug øjnene. Det er det bedste værktøj, du har med på dine fisketure. Et bølgeskvulp, der går den forkerte vej. En hvirvel efter en skræmt fisk. Når man kender en plads godt, opdager man, at fiskene ofte viser sig de samme steder, så dem holder jeg selvfølgelig ekstra godt øje med. Byg altid videre på dine succeser. Hvis du tror på det, du laver, er du mere fokuseret og fanger mere!

Udfordre dig selv!

Et kinesisk ordsprog siger at hvis man ikke ændre retning ender man der hvor man er vej hen!
Nedenfor har opstillet nogle gode spørgsmål at stille sig selv hvis fangsterne udebliver:-)
1. Hvordan planlægger du dit fiskeri når du skal på kysten ?
2. Hvordan stiller du dig på kysten -> venter du på fisken kommer til dig eller?
3. Hvorfor tager fisken ikke en hurtig fisket flue i den kolde tid ?
4. Hvor godt kender du din fiskeplads?
5. Dine sidste fangster – lær af dine succeser?
6. Tror du på at du fanger noget når du tager ud på en fisketur?
7. Hvad bruger du tiden på når du er ude at fiske – skifte, kaste, spise og/eller drikke?
8. Hvor mange forskellige indtagningsmetoder kender du?
9. Er vejret nogen hindring for dit fiskeri?
10. Er der problemer med at gå flere kilometer, når man fisker?
Jeg givet et nogle korte svar på de 10 spørgsmål herunder:-)
1. Hvordan planlægger du dit fiskeri når du skal på kysten ?
Svar: Hvilken kystplads skal man vælge hvis du har mulighed for planlægge din tur. Jeg plejer at følge en tommelfinger- regel der siger:
November – april vælg en kystplads i fjorden
April-oktober vælg en kystplads på den åbne kyst
2. Hvordan stiller du dig på kysten -> venter du på fisken kommer til dig eller?
Svar: Jeg bevæger mig rigtig meget indtil at jeg har fundet fisken og det kræver at man har en let opbakning.
3. Hvorfor tager fisken ikke en hurtig fisket flue i den kolde tid ?
Svar: Min erfaringer med hurtigt fisket fluer er at det virke selvom at vandet er meget koldt.
4. Hvor godt kender du din fiskeplads?
Svar: Jeg vælger gerne en plads som kender efter årstiden og da jeg kender pladserne rigtigt ved jeg også hvor “hullerne” med fisk er på strækningen.
5. Dine sidste fangster – lær af dine succeser?
Svar: Reflekter altid over om du blev klogere ved sidste fangst på en kystplads. Ofte finder man et nyt sted på strækningen som holder fisk eller også var der ændret bundforhold efter en storm og derved skaber nye “huller” med fisk.
6. Tror du på at du fanger noget når du tager ud på en fisketur?
Svar: “Tro flytter bjerge” – eller sagt på en anden måde tror du på at du fanger fisk inden du tager afsted. Jeg har mødt mange fiskere der ikke rigtig tror på at de løber ind havørreder.f.eks. i fjorden. En typisk kommentar er at de har prøvet 10 gange i fjorden uden at mærke noget som helst og har fuldstændig mistet troen på at der fisk i fjorden. Det viser sig at de helt fra starten ikke rigtig har troet på fjordfiskeriet og det har præget deres ture og fiskeri. Heldigvis er det nemt at ændre tro sin hvis man ser at det kan lade sig at nappe fisk i fjorden og det er præcis det de guided-kysturer er med 🙂
7. Hvad bruger du tiden på når du er ude at fiske – skifte, kaste, spise og/eller drikke?
Svar: Tænk altid på øge effektiviteten. Undgå tasker og hav alt grejet i lommerne på fiskejakken. Undgå for mange blind-kast inden du lægger fluen ud. Affisk kyststræninger effektivit ved at stille/bevæge dig taktisk. Brug tiden bedst muligt f.eks. hvis du kun har to timer til fiskeri gælder det om at bruge tiden bedst muligt så du når at gennemfiske alle hotspots på de fiskeplads du har valgt.
8. Hvor mange forskellige indtagningsmetoder kender du?
Svar: Har du set fisk og de ikke vil tage fluen gælder det om at prøve noget andet der kan få ørreden til at hugge. Det først jeg tænker på er ændring af indtagningsmetode f.eks. lade fluen synke længere tid eller skifte meget hurtig indtagning ved at holde fluestagen under armen og så begge hænder er frie speed-indtagning.
9. Er vejret nogen hindring for dit fiskeri?
Svar: Nej – der altid steder hvor du kan fiske så derfor er det godt at have kystpladser arsenal der passer til forskellige vindretninger.
10. Er der problemer med at gå flere kilometer, når man fisker?
Svar: Ikke spor det er nærmest påkrævet hvis man vil have flere havørreder på krogen:-)
Det kræver selvfølgelig at man har ikke har alt for meget at slæbe på og har alting i fiskejakken !
Se i øvrigt dette indlæg som omhandler meget at det samme: http://stevnsfisker.blogspot.dk/2012/05/at-tro-pa-sig-agn-og-fiske-effektivt.html

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: