Grejet

Fluelinen:

Jeg har de sidste 10 år brugt et klart intermedia (slowsink) skydehovedet når jeg er på kysten. Min positive erfaringer med imtermedia flueliner er følgende:

 • For det første fisker fluen dybere og derved kommer fluen tættere på fisken uden at den bliver skræmt. Overflade-“støj” fra en fyldeline kan skræmme fisken.
 • Man kan bedre mærke hvad der sker “derude” da en intetmedia-line har større modstand og dermed får man bedre føling med fluen når der er uro i vandet. Den større modstand skyldes vinklen som skydehovedet har i vandet samt skydehovedet opbygning da mange synke-skydehoveder har en stiv-kerne (ikke elastisk). Jeg fisker også med en forholdsvis tung flue og trækker fluen hurtig hvilket bidraget til den øget modstand og dermed god kontakt til fluen.
 • Fisken kroges bedre da synkelinen er mere “stiv” i vandet og dermed kroger fiske bedre da der ikke er så meget slack-linen der skal rettes i hug-øjeblikket
 • På solskinsdage vil synkeliner have den fordel at de ikke trækker spor i overfladen som en fyldeline normalt gør
 • Synkelinen er mindre vindfølsom pga. af den øget vægt og mindre diameter sammenlignet med en flydeline

Ulemper er der også nogle af:

 • Er sværere at kaste med da man ikke kan se de glasklare-liner ligeså godt i luften som en flydeline
 • Kræver normalt et ekstra rulle-kast for at få fluelinen op i overfladen inden næste kast.
 • Kan give flere bundbid i lavvandet områder

Skydehovedet

 • Klare intermedia skydehoveder som gerne en eller to klasser højere end stangklassifikation bliver rene kastekanoner når de sættes sammen med en Flatbeam skydeline.
  Det skal du prøve hvis du gerne vil være mere effektiv på kysten !
 • 20140525-205152-75112451.jpgTaperingen er designet for maksimal stabilitet i linebuen under lange kast. Begge ender er monteret med fine små loops som ikke generer nævneværdigt, når linen indtages. De flydende liner i farven dark tan og Intermediate linen er klar og med en 60 cm. lang farvet bagende for bedre synlighed.
  Følgende skydehoveder fås:
  14 gram, # 6/7
  Længde 9,2 meter
  16 gram, #7/8
  Længde 9,5 meter
  18 gram, #8/9
  Længde 9,7 meter
  20 gram, 10 meter #9
 • Ønsker du købe en intermedia line vægten 20 gram kan du købe dem af mig til en god pris da jeg købt et større parti hjem.
  Skriv til lars@endoras.dk

Knuder:

Til samlingen mellem skydelinen og skydehovedet bruger jeg en blink-knude ( ses nedenfor). Efterfølgende kommes der en lille dråbe sekundlim på knuden for ydelligere sikring. Blinkknuden har den fordel at den ikke fylder meget, har stor styrke og kan bindes på fiskepladsen.

Der er mange forskellige knuder der kan bruges til at fastgøre fluen til forfanget. Jeg har altid brugt en blink-knude til at fastgøre fluen til forfanget og den har altid givet høj brudstyrke og den kan bindes selvom man har kolde fingere. Så den kan varmt anbefales.

Ophænger (kirug-knuden) er super god til montering af et ekstra stykke nylon på det taperet forfang.

 • 20131130-211302.jpg  Nogle af de mest almindelige knuder til det praktiske fiskeri ses på via følgende link: Fiske%20knuderSkydelinen:

Flat beam var den første skydeline som ikke var rund, men flad som navnet siger. Fordelen ved en flad eller oval skydeline er, at den ikke har samme tendens til at filtre som almindelige runde skydeliner, og den snor sig heller ikke under kast i samme takt som traditionelle runde skydeliner. Flatbeam findes i et utal af udgaver.

20140706-083859-31139784.jpg
Jeg foretrækker at bruge en 35lb flatbeam skydeline fra Sawada’s products det meste af året da man har bedre kontakt med linen og fingerne når det er koldt. Den er lidt tykkere flatbeam skydeline glider ikke så nemt mellem fingerne når fisken bider i modsætning til de tynde skydeliner (25lb).
En anden fordel ved fleatbeam liner er at den er ekstrem hårdfør og bliver ikke slidt som andre liner.
Så det er nærmest livtids-investering at købe en 35lb flatbeam:-)

Skydelinen kan du købe af mig hvis det kunne have din interesse. Den er lidt svær at finde hos din lokale forhandler og derfor har jeg købt en god portion af tykkelserne 35 lbs og 25 lbs. Skriv til lars@edoras.dk hvis du vil vide mere om pris.

Smøring af skydeline er nødvendigt for holde den flydende i overfladen. Til smøring af skydelinen bruger jeg det gode gl. slikone produkt Mucilin som er et billigt vidunder-middel til flatbeams og faktisk også virker rigtig godt som tørflue-imprægnering. Prøv det 🙂

Forfanget:

Jeg bruger et klassisk taperet nylon-forfang på 12 fod og slutter i en spids, der varierer fra 0,25 mm til 0,28 mm afhængig af fluestørrelsen. Normalt binder jeg et halv meter 0,22 i forlængelse af købe-forfanget. Dette virker som et sild-stykke. Jeg bruger kirugknuden til at binde forfang og linestykke sammen.

Link til knuder: http://www.lindenborgaa.dk/Knuder.pdf

Samling af forfang og skydehovedet: Jeg bruger en udvendig nail-knot smat lidt sekundlim når forfang og skydehovedet skal hæftes sammen. Det giver god bremse-effekt når skydehovedet retter sig ud. Nail-knot fylder ikke meget når samlingen skal igennem øjerne på stangen.

Nail-knot link til bindebeskrivelse: http://mikandersen.dk/Knuder.htm#Nail

Fluestangen:

Det meste af tiden fisker jeg med en let klasse 6 udrustning. Stangen er 9 fods. De modeller jeg har bruger på kysten er:
– Orvis, Helios2 (TopFlex)
– A.Jensen, Kern Lund Signature
– CD fluestang, KIWI 2000 (Gammel klassiker)

Jeg foretrækker en stang der har en en god rygrad da der er flere fordele:

 • Giver bedre tilslag år fisken bider helt ud i kastet
 • Løfter linen bedre når der ikke er plads til bagkastet
 • Giver længere kast

Der er også nogle ulemper:

 • Kræver mere præcis ladning af stangen når der skal skydes
 • Mere stiv stang – mindre føling med fisken/mindre føling med linen

Fluehjulet:

20140706-083244-30764516.jpg
Skal kunne rumme godt med bagline og have stor-spole diameter så linen kan line hurtigt kan rulles ind. Det er yderst vigtigt at det er saltvandsbestandigt og har en god bremse. Jeg bruger selv et A.Jensen Davici eller Loop Clearwater (Ældre model lavet i nylon). De har bevidst at de kan holde til mit hyppige fiskeri.
/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/41c/32930622/files/2014/12/img_0489.jpg

Spoleknude til fastgøring af bagline på fluehjulet:

Jeg har fået en del spørgsmål til hvilken kunde man bruger til montering af baglinen på fluehjulet. Denne simpel spole-knude virker rigtig godt til flettet-bagline. Den kan ikke anbefales til nylon-bagliner. Prøv den næste gang du har købt en nyt fluehjul og skal have lidt flettet-bagline fastgjort til spolen.

Tight Lines
Lars

WWW.SEATROUT4YOU.COM
Den simple vej til flere havørreder

58 Comments on “Grejet

 1. Hej Lars. Jeg har nu afprøvet dit set up med 18g skydehoved og flatbeam skydeline på otte ture. Det funker perfekt til mit temperament, og min TFO #7.
  Jeg har ellers fisket med 17g skydehoved, som er anbefalet til stangen.
  Tak for gode råd og god service.
  Mvh. Vagn

  • Hej Vagn
   Dejligt at hører det bare virker:-)
   Mange hilsner
   Lars

 2. Hej Lars
  Du ved tilfældigvis ikke hvor man kan få Loop CLW clear hjulet i en klasse 2-6 nu til dags :)?

  • Hej Kasper
   Tak for spørgsmål. Jeg kender desværre ikke hvor der er nogle Loop CLW clear tilbage.
   Prøv at søge på nettet eller lav et oplæg på at du søger et Loop CLW clear på grejsalgs FB sider:-)

 3. Hej Lars,

  Spænnende læsning! Må jeg spørge hvor tungt og langt skydehoved du bruger på din Orvis Helios2 #6?

  Mvh Rasmus

  • Hej Rasmus
   Sorry for det sene svar. Jeg bruger 16 gram intermedia på min orvis Helios2 (#6) 😀

  • Hej Mads
   Sorry for sent svar.
   Jeg sælger skyderhovedet for 450kr og Skydeline 35 lbs sawada for 170 kr for 50m og 2* 50m for 300kr.
   Mht. Klasse 9# har jeg desværre ikke nogen hjemme i Intermedia men kun i flydende med 3 m intermedia.
   Mange fiskehilsner

 4. Det er selvfølgelig på telefon jeg gerne vil kontakte dig:-)

 5. Hej Lars
  Jeg forstår det som at du er interesseret i at sælge, er det korrekt?
  Jeg vil gerne kontakte dig på tilføj, det er lidt nemmere. Hvornår kan jeg fange dig?

  Men. M.v.h Thomas

 6. Hej Lars
  Jeg kan se at du benytter en kiwi 2000, er det en kl 6?
  Jeg har selv en model i kl 6 og er lidt nysgerrig for at høre hvilken vægt og du kører med på stangen

  • Godt spørgsmål. Kiwi 2000 stangen er meget stiv og er nok underklassificeret. Jeg bruger et 18grams intermedia skydehovede til at udnytte stangen kasteegenskaber:-)

   • Hej Lars
    Tak for dit svar omkring skydehoved, desværre nåede jeg aldrig til at prøve en højere vægt, da jeg klappede min bunddel i bagsmækken, dumt. Jeg ved ikke om du har sendt din kiwi 2000 på pension, men i tilfælde af at du har, kunne jeg godt være køber til den. Hvis du er interesseret i at sælge vel at mærke.

    M.v.h Thomas

   • Hej Thomas
    Hvor ærgerligt med Kiwi stangen.
    Det kan vi finde ud af noget med Kiwi bunddel:-)
    Mange fiskehilsner
    Lars

 7. Hej Lars.
  Jeg har Kern Leo Lund stangen i #7 og rio costal #7 SH, men jeg synes, at jeg skal arbejde utrolig hårdt for at få stangen til at arbejde. Du skriver, at du bruger et SH i højere vægtklasse – tror du at det vil løse mit problem? og hvilken klasse/vægt SH vil du anbefale?

  • Hej Jens
   Tak for spørgsmål 🙂
   Jeg har selv en af Kern Lund stængerne. Jeg tror at det vil være en god med at gå klasse op på denne type klinge hvor bunddelen arbejder meget. Så hvis du ikke syntes at stangen har det der skal til skal du nok overveje at finde en mere stiv stang som langt de fleste bruger på kysten:-)
   Mange fiskehilsner
   Lars

 8. Hej Lars

  Zpey linerne du omtaler og sælger er lidt for tunge til mit grej, har brug for noget # 6/7 på 16 gram, men linerne er ikke til at finde på nettet ?? er der en anden brugbar løsning/line, når vi taler om intermedia og gennemsigtig

  Vh Klaus Neubert Møller

  • Hej Klaus
   Tak for din forespørgsel.
   Der er del intermedia skydehoveder som har de sammen egenskaber som Zpey skydehovedet.
   Jeg vil anbefale at du snakker med din lokale grejpusher om hvilke skydehoveder /pris de kan anbefale.
   Det er ikke mange skydehoveder der fås som glasklar model som jeg bruger.
   Mange fiskehilsner
   Lars

 9. Hej Lars….Zpey linerne du sælger er svære at finde i 16 gram på nettet ??, er der et brugbart alternativ når vi snakker intermedia og klar line

  Vh Klaus

  • Et bud på transparent skydehoved er Guideline Coastal ReadyToGo Skydehoved

 10. Hej Lars
  Du skriver: “Man kan bedre mærke hvad der sker “derude” da en intetmedia-line har større vand-modstand og dermed får man bedre føling med fluen når der er uro i vandet”.

  Jeg er enig med konklusionen, men forstår ikke begrundelsen. Er den største modstand i vand ikke overfladespænding? Og en flydeline vil derfor udgøre en samlet større modstand i vandet end intermediatelinen, der netop har brudt overfladespændingen?
  Og er den primære grund til til den forbedrede føling ikke mere, at man væsentligt mindsker den vinkel, som der naturligt opstår mellem en flydende line og et synkende forfang, hvor flueline og forfang i langt højere grad ligger som en lige linje på intermediate/synkende versioner?

  Men ellers tak for rigtig god side med brugbar info.

  mvh, Rasmus

  • Hej Rasmus
   Tak for dit gode spørgsmål.

   Du kan have pointe med vinkelen og skydehovedet opbygning da mange synke skydehoveder har en stiv-kerne (ikke elastisk). Jeg fisker også med en forholdsvis tung flue og trækker fluen hurtig hvilket bidraget til den øget modstand og dermed god kontakt til fluen.
   Hvordan passer det med dine overvejelser 😀
   Mange fiskehilsner
   Lars

   • Det bliver jo lidt teorinørdet, og der er sikkert mange faktorer som spiller ind. Men det er klart, at hvis der er forskel på elasticiteten i flydende/synkende flueline, ja så er det en faktor som langt overstiger andre.
    mvh Rasmus

   • Tak for din kommentar. Ja. Der kommer hurtig en del lommeteorier på bordet men hvilken der størst tør jeg ikke vurderer:-)

 11. Hej Lars! Står over for at skulle udskifte flueline og skydehoved på udstyret til kysten, så læste lidt om hvad du går rundt med! Kunne godt tænke mig netop din kombination. Kan du sælge mig en skydeline og et hoved som dit!? Går med en Thomas&Thomas klasse 7. Håber du kan!!!
  Venlig hilsen Dennis Quistgaard

  • Hej Dennis
   Tak for dit spørgsmål:-)
   Jeg sendt et svar på din via e-mail.
   Tight lines
   Lars

  • Hej Bjarke.
   Afhænger lidt af fabrikat. Zpey skydehovedet er 9,7 meter (18 grams) 🙂

  • Det vil intermedia skydehoved og hurtig indtagning forbedre meget 🙂

  • Jeg er tilhænger af stive stænger til kystfluefiskeriet. De stive stænger har nogle fordele sammenlignet med blød stang. Det skal dog lige siges at man også kan kaste langt med blød stang med det kræver at man tilfører kraften lidt anderledes end en stiv stang på de lange distancer:-)

  • Hej Bjarke
   Hvis du har godt styr på kasteteknikken burde du være klar til skydehoved/skydeline setup. Der mange fordele ved dette setup.
   Det koster 390kr for Zpey, 200kr for skydelinen, 35 kr for smøremiddel til skydelinen. 18 kr i porto:-)

  • Jeg vil anbefale dig et 18 grams Zpey intermedia skydehoved sammen med en 50 meter skydeline (35 lbs) . Det er det setup jeg selv går med på kysten.
   Det skal bemærkes at jeg trækker fluen hurtigt ind og det kræves der når når man bruger zpey skydehovederne:-)

 12. Hej Lars

  Mange tak for din feed back. Jeg tror, jeg kaster mig ud i det og skifter til et intermediate skydehoved, da jeg gennem længere tid har ønsket at fiske mere og mere med ubelastede (reje)fluer.

  Jeg har tidligere fisket relativt langsomt, men jeg trænger til “fornyelse” og tænker, at dette vil være en god anledning til at få dækket noget mere vand. Går ud fra, jeg fortsat kan anvende fluer med kuglekædeøjne også, så længe der er fart over feltet…

  Igen mange tak for din fremragende side.
  Mads

 13. Hej Lars

  Først mange tak for en super fin side, der er virkelig meget god Info at hente.
  Jeg har gennem de sidste sæsoner gået og undret mig lidt over et af fluefiskeriets utallige mysterier, så jeg håber, du kan være behjælpelig med dine erfaringer: jeg fisker med et flydende skydehoved og som oftest med en variant af grå frede/Magnus/slagteren for enden. Det set-up fungerer fint og jeg fanger min del af fiskene. Min udfordring består i at fiske med fluer uden kuglekædeøjne (div. rejefluer, juletræet, pattegrisen etc.). Dvs., de gange jeg har forsøgt mig med sådanne fluer uden videre belastning, går de 5-10 under overfladen, hvilket jeg føler, ikke er dybt nok.

  Defor – hvad er din erfaring med “ubelastede” fluer ala kondo rejen etc? Er det fint, de hænger mere eller mindre lige under overfladen? Alternativt, vil du anbefale at skifte til et Intermediate skydehoved? (I så fald skal forfanget vel ikke være for langt).

  På forhånd tak
  Mads

  • Hej Mads

   Tak for din feedback og spørgsmål 🙂

   Jeg vil nok anbefale dig at bruge belastet fluer hvis du tager fluen hurtig ind under dit fiskeri. Jeg tager selv fluen meget hurtigt ind og hvis ikke fluen er belastet vil den komme til at går meget tæt på overfladen og fluen vill heller ikke nå at synke så mellem indtagningerne hvilket også er fordel da de kan udløse et hug:-)

   Hvis du derimod tager fluen langsom ind kan jeg ikke se at det skulle være et problem med ubelastet fluer og synke -hastigheden.
   Hvis du har mod at skifte line vil en intermedia eller neutral være god ide.
   Jeg nævner ovenfor (blog: grejet) at der er mange fordele men husk også at der nogle få ulemper ved disse liner.
   Jeg er også helt enig med dig i at en intermedia-ikke kræver så langt et forfang. 1.5 stang-længde plejer at være et god tommelfinger-regel.

   Mange fiskehilsner
   Lars

 14. Hej Lars,

  Vil du mene, at jeg som let øvet godt kan bruge det flatbeam-skydehoved setup du beskriver? Man hører jo tit, at skydehovedsystemer generelt er tiltænkt rutinerede fluefiskere. Jeg kan godt lægge 15 meter line ud og jeg har nok en fejlmargen der hedder ca. 1 fejl for hver 10. kast.

  • Hej Tommi

   Jeg syntes at du skal prøve et skydehovede/skydeline løsning.
   Nogle gange har skydehovedet den fordel at man som fisker får nemt ved at vide hvornår man skal slippe skydehovedet i forhold til WF Line:-)
   Går det ikke kan du altid gå tilbage til WF løsningen.

   Mange fluekaste-hilsner
   Lars

 15. Tak for svaret.
  Nu er standarden bestilt, så prøver jeg den anden næste gang.

  • Hej Jonas

   “Standard” er mere nylon-agtig hvor “super” er mere stiv, sildstærk og hårdere hvilket er gode egenskaber når der skal skydes 🙂
   Tighte lines
   Lars

 16. Hej Lars,
  Fedt med en guide til køb af udstyr. Vil lige gøre dig opmærksom på, at mange af dine links i guiden ikke længere virker. Måske du ville overveje at opdatere disse?

  • Hej Mikkel

   Fedt du nævner det – jeg opdaterer links:-)

   Tight lines
   Lars

 17. Great post at Grejet Hvor finder du ørreden pÃ¥ kysten?. I was checking continuously this blog and I am impressed! Extremely useful information specifically the last part 🙂 I care for such info much. I was seeking this particular information for a very long time. Thank you and good luck.

 18. Grejet: I was recommended this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty. You’re incredible! Thanks! your article about Grejet Hvor finder du ørreden pÃ¥ kysten?Best Regards Nick

 19. Grejet Hvor finder du ørreden pÃ¥ kysten? Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I’ve truly enjoyed browsing your blog posts. After all I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

 20. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I’ve truly enjoyed surfing around your blog posts. In any case I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

  • Thanks for your feedback to my blog. I hope to update this blog once a day if there is something to report:-)
   Tight lines Lars

 21. Grejet Hvor finder du ørreden på kysten? I was recommended this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my trouble. You are amazing! Thanks! your article about Grejet Hvor finder du ørreden på kysten?Best Regards Lisa

 22. Hej Lars
  Meget fine beskrivelser du har lavet der.Jeg fangede den så godt i din første beskrivelse..men har fået en af mine venner med på vognen, men han var på helt bar bund.Han skulle ud og købe helt nyt fluegrej,så han er meget taknemlig for dine fine beskrivelser.Han troede kun det var for medlemmer af fiskeklubben der kun måtte skrive her :=)så lur mig om han ikke har noget på hjertet.
  Nå men fik dyppet grejet for første gang her til eftermiddag i ladegårdssøen..meeen der er ikke meget plads at “svinge” på for en amatør som mig…Havde rundet fjorden først men der var vildt lavvandet..måske dette var startskuddet til noget om vandstand…;=)

  Tak for godt arbejde lars

  Mvh Jimmy

 23. Hej Jimmy

  Tak for feedback til bloggen. Dejligt at hører du har prøvet vejledningen. Jeg finder på noget med rækkefølgen på linerne så det nemt kan forstås 🙂
  Ja. Den gang i 1977 var det vist også glasfiber og “cane” stænger der var “in”. Der er sket noget siden kulfiber blev lanceret …..
  Tight lines Lars

 24. Hej har nu fulgt din guideline og indkøbt derefter men som nybegynder (igen)
  kunne man så lige få rækkefølgen på linerne som de skal sættes sammen (så det vist osse skåret ud i pap)
  Bag line og forfang kan jeg så godt finde ud af ;=)
  Da jeg købte min første flue stang i 1977 var det lidt nemmere,lidt bagline en wf og et stykke 0.25 i stangens længde.Der er sket lidt siden

  Mvh Jimmy

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: