“Bomber” fluefisker på Varanger halvøen !

Efter 2 år uden laksefiskeri var glæden stor da jeg satte mig ind i bilen på vej mod Jakobselv på Varanger-halvøen.
Min fiskebody Morten som er fiskevagt og prof. fluebinder i Jacobselv (byen) kunne oplyse at der havde været et fint tørfluefiskeri efter laks de sidste dage. Forventningerne kom helt i top efter denne melding:-)

20130826-211523.jpg
Efter et par timer i “traktoren” (gl. Toyota) kom vi frem til “fiskerhytten” (Mortens lejlighed) der kun ligger et stenkast fra elven blev der pakket ud og der kom nogle lokale “stifter” på bordet. Fiskensnakken satte gang i ligesom den plejer når to fluefiskenørder mødes:-)

20130826-211803.jpg
Morten flyttede til Varanger-halvøen for fire år siden og er nærmest fuldtids-“laksebums” med en stillingbeskrivelse der indeholder laksefluebinder, elvvagt og testfisker i Vester Jacobselv. Bedre job får man vist ikke hvis man er afhængig af laksefiskeri:-)

20130826-211919.jpg
Morten har været en foregangsmændene for tørflue-fiskeriet i Vester Jacobselven. Tørfluefiskeriet efter laks er for alvor blevet en lokal-succes de sidste par år. Det har givet Morten mange bestillinger på “bomber” fluemønstere :-).
Som elvvagt har Morten mange forskellige opgaver der dækker kontrollere fisketegn, tilse laks-tælleren og hjælpe til med restaurering af laksetrappen.
Når sæsonen er slut i Vester Jakobselv har han er måned mere at fiske i som test-fisker. Ikke dårligt med sådan et arbejde.

20130826-212044.jpg
Vintertiden der vist er lang sammenlignet med vores går med fluebinding og nattevagter på et lokal institution.

Første fiskedag gik jeg selv op over stok og sten til en par gode tørflue-spots i Sone 3. Morten havde noget restaureringsarbejde der skulle ordnes ved elvens laksetrappe.
Elven er inddelt i fire zoner så der er god plads til dem der kan lide at vandre med vaders på. Det skal siges at det var ikke er noget problem med at holde varmen i disse “sveders” som jeg kaldte dem efter en tur på fjeldet 🙂

20130826-212308.jpg
Som tørflue-laksefisker vil man gerne have dage med sol og varme. Disse forhold er klart det bedste når der skal stemples lakse-basser.

20130826-212447.jpg
Det skal dog nævnes at der også fanges laks på tørfluer midt om natten. En fisker der har prøvet dette nævner det som en helt speciel oplevelse når man hører suget fra laksen der tager ens fluen og ikke kan se fluen:-)

20130826-212626.jpg
Normalt er tørfluefiskeri efter laks en meget aktiv form for fluefiskeri da man hele tiden skal kaste fluen, sikre linen har kontakt med fluen, holde fokus på fluen og affiske de forskellige strømpartier.
Vi fisker tørfluerne som dead-drift hvor andre fisker dem så de streamer i overfladen.
Tørfluefiskeri efter laks giver mig en helt specielt oplevelse da man kan stå og se en laksen der kommer op og tager (tager flue ind munden kortvarigt) ens tørflue flere gange i træk uden at blive kroget. Det er meget vigtigt at man som lakse-tørflue ikke giver tilslag med det samme når laksen tager fluen.
Man skal være cool og vente til den vender og er på vej tilbage til standpladsen. Der er rigtig mange fiskere der kommer til at hive for hurtigt i linen da man jo gør dette i ørred og stalling fiskeriet.Andre gange suger laksene tørfluen ind og der kan komme en lyd fra selve suget. Vildt fedt at opleve:-)

20130826-212949.jpg

Solbriller er et “must” da man skal skule følge tørfluen på overfladen.
Desværre var vejret ikke så godt og det blev ikke tørflue-laks på første dagen selvom undertegnet gik til dem i syv timer. Heldigvis er det godt at have en lille sort hjælper i sin fluebox (fluen med navnet Undertager st. 10).
Ind imellem skifter jeg til den “lille sorte” på gode pools. Det var der også en fin halvblank laksebasse der gjorde denne dag. Efter en heftigt fight med flere spring helt fri af vandet kunne jeg lande en hanlaks på 2.5 kilo:-)
Vildt fedt at mærke noget lakse-træk på 6er stangen

20130826-213229.jpg
Det er altid godt at få den først laks på land så falder der ro på fiskeren der kun har tre dage at fiske i.
Anden dagen viste sig at skulle blive en blæsende affære da der var meget kraftig vind og vindstød af storm-styrke. Vindstødene var så kraftige at ser var træ der knækkede og man skulle passe på ikke at “blæse” i elven. Godt man vejer 100kg og er vant til kraftig vind på kysten. Det gode ved dette blæsevejr var at alle de lokale fiskere var blevet hjemme mens tørflue-nørderne gik i gang med “mission impossible”. Vi gik i gang med at lufte-bombers på de gode tørflue-spots i zone 1 da det var her det blæste mindst sammenlignet med de øverste zoner i mere åbne terræn.

20130826-213403.jpg
Selvom vindstødene drillede os fik 6er fluestangen noget gas så bomber fluen kom ud til de gode strømme. Vinden var heldigvis med os og der gik ikke længe før at den første laks sugede min bomber flue ind og dermed fik krogede sig selv.

20130826-213646.jpg
Efter heftigt fight kunne jeg lande en blank laksbasse på 1.8 kg.

Vi kæmpede videre med vinden og Morten fik luret en nystegen laks i anden pool længere nedstrøms på en bomber . “Gratis” (tillykke) som man siger på norsk:-)

20130826-215035.jpg
En time senere var der igen en laks på klingen. Denne gang var en nystegen laks der godt kunne lide “bombers”. Den tog bomber fluen hårdt på foss nakken og fik dermed kroget sig selv. Efter flere vilde udløb kunne jeg lande en blank laks med friske lakslus. Det må siges at være. Bingo må man sige:-)

20130826-215601.jpg

20130826-215725.jpg
Da dagen var ved at slut måtte de tre tørfluelaks fejres med lakse-middag fiskesnak, lokale stifter og cognac til kaffen:-)

20130826-215814.jpg
Tredje dagen bød på meget bedre vejr og ATVen skulle på arbejde med ca to hundrede kilo fiskenørder der skulle op til gode pools i zone 3 der ligger ca 7 kilometer inden fra hvor grusvejen slutter. Hvis du ikke har prøver at køre i terræn med ATV skal du det en gang. Det er helt vildt hvordan at disse maskiner kan køre over vandløb, sten og myrmark med omkring 20 km i timen. Det er god ide at pakke fluestangen helt sammen ellers er den helt sikkert knækket når du kommer frem til fiskevandet:-)

20130826-215918.jpg
Vi nåede poolen og håbende på at der snart kom noget sol som det var lovet i vejrudsigten.
Jeg tog første træk med en natur- bomber uden det gav nap. Så var det vist på at tage den lille sort flue (Undertaker st. 10) frem fra æsken. I femte kasten var der noget der strammede op linen. Jeg løftede 6er stangen og kunne nogle kraftige ryk i stangen. Bingo – det var en god laks. Den tog flere lange udløb og hoppede flere gange fri af overfladen.

20130826-220053.jpg

20130826-220110.jpg

20130826-220215.jpg
Til sidste måtte laksen overgive og jeg kunne kane en flot farvet han-laks på næste 5 kilo op på elvbredden. Den blev nænsomt genudsat efter en lille foto session:-)

20130826-220405.jpg

20130826-220431.jpg
Vejret blev som forventet og solen kom frem og dermed var rigtigt tørflue-vejr.
En grøn bomber blev monteret på korte forfang ( 2 – 2.5 meter, 0,25 i diameter). Forfanget må ikke være for langt når man fisker tørflue efter laks da du skal kontakt med fluen, fiske på kort afstand og fordi at lange forfang kan have tendens til at trække flue ned i vandet.

20130826-220618.jpg
Da solen havde fat og kunne se alle laksene i det glasklare vand var der nap på min grønne bomber. En laks havde taget flue i en hurtig vending og havde kroget sig selv. Desværre mistede flue sit greb efter tre-fire spring.
I kastet efter jeg havde giver min grønne bomber genoplivning var der en laks mere som lige tyggede på fluen uden at mulighed for krogning.

20130826-220735.jpg
Timerne gik hurtigt denne sidste fiskedag i de meget smukke omgivelser.

20130826-220825.jpg
Da solen stod lavt var der igen bud efter den grønne bomber i strømkanten på hovededtrømmen. Denne tog fluen med sug og fik kroget sig selv på vej ned standpladsen.
Igen en fed fight med fuld pedal på 6er stangen. Den farvet laks kom tilbage poolen efter fotos.

20130826-220921.jpg

20130826-220954.jpg
På vej nedover tog jeg et stop ved en af de andre kendte tørflue spots på elven og da elven er fuld af laks er der rigtige mange “show” laks der hilsner en velkommen:-)

Fluestangen var ladet med den grønne bomber i andet kast var der en laks der nærmest kastede sig over min bomber. Det tog hårdt og fik kroget sig selv. Laksen var godt farvet og havde stået i elven længe. Ud med bomber der sat i tungen og tilbage til gydebanken med den.

20130826-221107.jpg
I næste kasten var der en laks mere en min med denne tog ikke ordentlig. Nogle går laksen fejl af tørfluen men det gode ved dette Tørfluefiskeriet er at laksen meget ofte tager tørfluen igen selvom om den har nappet den en gang tidligere. Det giver en helt speciel oplevelse som fisker.
Dagen var ved at være og jeg kunne kulden da det ofte bliver koldt om natten når der er skyfrit ( ca. 3 grader) .
Vi fik gang ATVeren og fandt hurtigt ud af at vi skulle have haft en hue med når man kører 50 kilometer i timen når temperaturen er 7 grader.
Næste dag stod den på hjemrejse og det bliver forhåbentlig på gensyn med Jakobselv om et år eller to.

20130826-221454.jpg

Fakta om Vester Jakopselv:
– fiskekort (begrænset antal kort, 500 pr. dag, 2013 pris).
– Link til regler : http://www2.vj-camping.no/
– Overnatning: Hytter/telt. Se link her:
http://www2.vj-camping.no/
– Desinficering af grej er påkrævet . Sker på Campingpladsen.

Jeg kommer gerne ud og holder foredrag om turen til Varanger halvøen og hvordan man tackler tørflue-laksefiskeriet:-)

20130826-222236.jpg

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: